Πρώτες ασκήσεις – Δομή επανάληψης

Programming Education

Άσκηση 1
Να γίνει αλγόριθμος που θα υπολογίζει το άθροισμα S = 1 + 2 + 3 + 4 + … + n όπου το n θα δίνεται ως είσοδος από τον χρήστη.

Άσκηση 2
Να γίνει αλγόριθμος που θα υπολογίζει το άθροισμα S = 0 + 4 + 8 + 12 + … + 4n όπου το n θα δίνεται ως είσοδος από τον χρήστη.

Άσκηση 3
Να γίνει αλγόριθμος που θα υπολογίζει το άθροισμα S = 1 + 2 + 3 + 4 + … + 200. Ο αλγόριθμος θα πρέπει να εμφανίζει το άθροισμα κάθε φορά που προσθέτει 20 όρους. Δηλαδή, θα πρέπει να το εμφανίζει όταν φτάσει έως το 20, ύστερα έως το 40, μετά ως το 60 κ.ο.κ.

Άσκηση 4
Να γίνει αλγόριθμος που με δεδομένο έναν αριθμό x (ο οποίος θα ανήκει στο διάστημα [0 – 1000]) θα ζητά από τον χρήστη να τον μαντέψει. Ο αλγόριθμος θα σταματά όταν ο χρήστης βρει τον αριθμό ή ξεπεράσει τις 15 προσπάθειες. Σε κάθε προσπάθεια ο αλγόριθμος θα πρέπει να ενημερώνει τον χρήστη, αν ο αριθμός που δόθηκε είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από το x.

Άσκηση 5
Να γίνει αλγόριθμος που θα διαβάζει το όνομα και τις βαθμολογίες σε 10 μαθήματα 70 μαθητών της Γ Λυκείου και θα εμφανίζει το όνομα εκείνου με τον καλύτερο μέσο όρο. Ο αλγόριθμος να μην επιτρέπει εισαγωγή βαθμού μεγαλύτερη από 20 και μικρότερη από 0.

Άσκηση 6
Να γίνει αλγόριθμος που θα μετρά το πλήθος των όρων του αθροίσματος S = 1 – 3 + 9 – 27 + 81 – ….. ώστε το S να μην ξεπεράσει το 4000.

Άσκηση 7
Να αναπτυχθεί πρόγραμμα που θα διαβάζει άγνωστο πλήθος θετικών αριθμών και θα τερματίζει όταν εισαχθεί αρνητικός αριθμός ή μηδέν. Να εκτυπώνεται:

  1. Ο μεγαλύτερος αριθμός που διαβάστηκε
  2. Το πλήθος των αριθμών που διαβάστηκαν
  3. Το πλήθος των άρτιων αριθμών που διαβάστηκαν

Άσκηση 8

Μια επαγγελματική ομάδα μπάσκετ πρέπει να έχει στο δυναμικό της μέχρι 15 επαγγελματίες παίκτες, Έλληνες και ξένους. Να γράψετε το πρόγραμμα το οποίο:

  1. Να ζητά από τον χρήστη το όνομα κάθε παίκτη, την προέλευσή του (‘Ε’ για Έλληνας, ‘Ξ’ για ξένος), την ηλικία του και το ύψος του.

Η επανάληψη να τερματίζεται όταν ο χρήστης δώσει ως όνομα τη λέξη «ΤΕΛΟΣ» ή όταν εισαχθούν τα στοιχεία 15 παικτών.

Να θεωρήσετε ότι όλα τα δεδομένα δίνονται σωστά και δεν χρειάζεται οποιοσδήποτε έλεγχος.

Να θεωρήσετε επίσης ότι δίνεται τουλάχιστον ένας Έλληνας και ένας ξένος παίκτης.

  1. Να υπολογίζει και να τυπώνει τον συνολικό αριθμό των ξένων παικτών, καθώς και τον μέσο όρο της ηλικίας τους.
  2. Να υπολογίζει και να τυπώνει τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων παικτών που έχουν ηλικία μικρότερη των 20 χρονών.
  3. Να βρίσκει και να τυπώνει το όνομα και το ύψος του ψηλότερου παίκτη της ομάδας (να θεωρήσετε ότι ένας παίκτης είναι ψηλότερος από τους υπόλοιπους).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *